Foto: Jacob Hoffmann

Krydstogtseventyr for hele familien

Af sygeplejeske og influencer, Mie Isaksen.

19. december 2023

Det er fuldstændigt vanvittig, det her’. Min reaktion på synet af et af verdens største krydstogtsskibe, Symphony of the Seas’ taler for sig selv. Og det var langtfra sidste gang, de ord røg ud af min mund på den uge, min familie og jeg tilbragte ombord. For det var vitterligt vanvittigt. På den helt fantastiske måde. Tag med mig, min kæreste – vores to børn og mine forældre på vores første krydstogt - og lad dig inspirere til at gøre os kunsten efter. Det vil du ikke fortryde.

Foto: Royal Caribbean

Next level charterferie

Egentlig havde vi aldrig forestillet os, at vi nogensinde skulle opleve et krydstogt. Det var for dyrt og måske også for fint – og hvad med børnene og mine forældre – ville de kede sig? Vi tilhører det klassiske ’chartersegment’, og har derfor altid prioriteret at tilbringe vores ferier på charterresorts med en gennemsnitlig ’all inclusive-restaurant’, poolområder og et par legepladser. Måske med et enkelt yogahold om morgenen og en tennisbane, der kunne benyttes mod ekstrabetaling. Nemt, bekvemt - virkelig dejligt og familievenligt. Derfor var vi  spændte på, om Middelhavet til søs kunne matche vores relativt gode erfaringer fra landjorden. Og lad os bare sige, at alle vores fordomme og bekymringer blev gjort til skamme.

Den store forskel

Det var fuldstændigt vanvittigt, for nu at bruge de ord igen. Om det var skøjtebanen, vandlandet, minigolfbanen, biografen, den gigantiske rutsjebane fra skibets top til bund – svævebanen over dækket eller de fantastiske shows med top-professionelle artister, der gjorde forskellen, ved jeg ikke. Men forskel, det var der. Og den var stor. Så stor, at vores børn faktisk ikke helt forstod, at de var ombord på et skib, men havde rigeligt at gøre med at fordøje alle de nye indtryk og sjove aktiviteter.

Foto: Royal Caribbean

Mad, så englene synger

Som de fleste andre børnefamilier drog vi et lettelsens suk, da vi opdagede de superlækre buffet-restauranter ombord. Muligheden for selv at bestemme, hvilken og hvor meget mad der skal indtages, er som bekendt altid en fordel, når man rejser med små mennesker med delikate smagsløg. Også selvom det betyder, at alle mand sjældent sidder ved bordet samtidigt.

Buffet eller á la carte?

Men på Symphony of the Seas blev vi alligevel overraskede over buffeten, som bugnede af lækre, veltilberedte retter, alle mand satte til livs med stort velbehag. Og som i øvrigt sagtens kunne have dækket vores behov hele ugen. Men det var ikke nødvendigt, for som på ethvert land-resort med respekt for sig selv, varder naturligvis også en række mindre specialrestauranter ombord. Her kunne man i lidt roligere omgivelser spise á la carte, hvilket min kæreste og jeg faktisk udnyttede til en enkelt, tiltrængt ’date night’, mens mine forældre hyggede sig med børnene andre steder på skibet. Hvilken luksus.

Foto: Royal Caribbean

Ikke (kun) for børn

Skulle man gå rundt med forestillingen om, at et krydstogt af Royal Caribbeans kaliber kun er for børnefamilier, tager man grueligt fejl. Ja, der er mange aktiviteter, som er udpræget (børne)familievenlige – men der er i høj grad også mulighed for at nyde havluften og de vidunderlige udsigter under rolige forhold, hvis man foretrækker det. I de såkaldte ’adults only’-områder kan man trække sig tilbage, læse en bog – og nyde poolen, uden at komme i nærkontakt med en badebold. Et pusterum, mormor og morfar benyttede sig af et par gange med stor succes. 

Dansende tjenere

Jeg er muligvis arbejdskadet fra mine yngre år som tjener, men jeg kender altså god service, når jeg møder den. Og jeg har aldrig har oplevet en service på niveau med Royal Caribbeans. Uanset hvor man befandt sig på skibet – eller hvilke (’dumme’) spørgsmål man stillede, blev man kun mødt med store smil og imødekommenhed fra besætningen. Hvis de da ikke brød ud i dans eller sang på restauranterne under middagen til stor underholdning for alle. Og så er jeg nødt til igen at nævne artisterne i de helt igennem fantastiske aften-shows ombord. Wow. Ikke et ondt ord om de lidt tilfældige ’rejseledershows’, vi tidligere har overværet gennem årene. Men her var altså ’the real deal’, i vand og på is – genial underholdning for børn som voksne.

Foto: Jacon Hoffmann

Ny dag, ny udsigt

Der findes selvfølgelig mange forskellige typer og placeringer af kahytter på skibet. Vi blev indkvarteret i to skønne af slagsen med dobbeltseng, sovesofa og en vidunderlig balkon, hvorfra udsigterne varierede smukt fra time til time - og dag til dag, afhængigt af hvordan skibet lå i forhold til verdenshjørnerne. Børnene fik selvfølgelig æren af sovesofaen i vores kahyt, og fordi roomservice var så behjælpelige med at slå sofaen ind og ud morgen og aften, slap vi også for at stå og bakse med det. Kahytten var virkelig rummelig og helt perfekt til en familie på fire med dertilhørende habengut til en uges solferie.

Foto: Royal Caribbean

Rom og Mallorca på samme ferie

Et af de spørgsmål, jeg ofte møder, når samtalen falder på vores rejse – og krydstogter generelt - handler om prisen. Holder feriebudgettet til en uges luksus og forkælelse af den kaliber? Præcis som vi selv tænkte.

Mit bedste råd er at regne efter og sammenligne priserne grundigt. Og huske på, at man på et krydstogt lever et gedigent luksusliv, med alle de aktiviteter og lækre madoplevelser hjertet overhovedet kan begære. Medregnes skal også alle de forskellige destinationer, man besøger undervejs. Kæmpe oplevelser og byer, der bare venter på at blive oplevet – og som man ikke nødvendigvis selv havde overveje at besøge. I vores tilfælde stævnede vi ud fra Barcelona og nåede blandt andet ’forbi’ Mallorca, Marseilles, Napoli og Rom. Hvilket jo igen er… fuldkommen vanvittigt. Så mange lækre steder på så få dage.

Den perfekte familieferie

I min optik er et krydstogt derfor ikke nødvendigvis en større udskrivning end hvilken som helst anden ferie med samme tårnhøje standard hotel, fantastisk mad, professionel underholdning og udflugter så utrolige, at man næsten kniber sig selv i armen. Hvis en sådan da ellers findes. Jeg tror det faktisk ikke.

Foto: Jacob Hoffmann og Royal Caribbean

Nysgerrig på krydstogt?

Læs her 10 hurtige om at rejse på krydstogt

Din søgning gav følgende resultat